Deeltijdpensioen

Bij deeltijdpensioen blijf je voor een deel werken, maar wel minder uren. Zo hou je meer tijd over voor jezelf. Het verschil in inkomen vul je alvast aan met een stukje pensioen.

De voordelen van deeltijdpensioen

  • Een geleidelijke afbouw van werk naar pensioen
  • Meer tijd voor andere interesses en ambities
  • Een betere balans tussen werk en privé
  • Je blijft pensioen opbouwen over het werkzame deel

Is deeltijdpensioen iets voor jou?

Wil je meer tijd voor jezelf, maar toch het contact met werk en collega’s houden? En wil je minder werken, maar wel hetzelfde inkomen houden? Dan is deeltijdpensioen wellicht iets voor jou. Een financieel planner of pensioencoach helpt je te bepalen wanneer en hoe je met pensioen kan.


Wat is deeltijdpensioen?

De naam zegt het eigenlijk al, bij deeltijdpensioen ga je voor een deel met pensioen. Je blijft dus nog wel werken, maar dan minder uren per week. De extra vrije tijd betaal je alvast vanuit je pensioenpot. Werknemers die met deeltijdpensioen zijn, zitten dan ook in de laatste jaren voorafgaand aan hun volledige pensionering.


Hoe werkt deeltijdpensioen?

Ga je minder werken dan bouw je ook minder pensioen op. Er gaat iedere maand minder geld in je pensioenpot. Tegelijkertijd haal je alvast een deel van je pensioengeld uit de pot. Daardoor is  je pensioenuitkering lager op het moment dat je volledig met pensioen gaat. Toch is dit gunstiger dan volledig met pensioen gaan, omdat je pensioen blijft opbouwen over het deel dat je nog wel werkt. En omdat je maar een deel van je pensioen laat uitkeren.


Wat kost deeltijdpensioen?

De kosten van deeltijdpensioen zijn voor iedereen anders. Dat is afhankelijk van hoe lang en hoeveel uur per week je deeltijdpensioen wilt opnemen.

Wanneer ga je met deeltijdpensioen?

Als je op je 62ste deels met pensioen gaat, moet je een langere periode overbruggen tot je volledige pensioen dan als je op je 65ste met deeltijd pensioen gaat. Je haalt dan eerder geld uit je pensioenpot waardoor je pensioenuitkering lager is op het moment dat je volledig met pensioen gaat.

Hoeveel dagen ga je met deeltijdpensioen?

Ga je van 5 werkzame dagen naar 1 dag deeltijdpensioen, dan lever je doorgaans 20% van je inkomen en 20% van pensioenopbouw in. Neem je 2 dagen deeltijdpensioen op, dan is dat 40%. Maar ander regelingen zijn ook mogelijk.

Zo bestaat er ook het zogenoemde generatiepact. Dit geeft werknemers de kans om minder te werken, en meer ruimte te genereren voor jongere werknemers. Bij een generatiepact werkt de werknemer bijvoorbeeld nog 80%, krijgt 90% uitbetaald, en bouwt tegelijkertijd nog steeds 100% pensioen op. 

Tip: Overweeg je deeltijdpensioen en verwacht je dat je boventallig wordt of ontslag krijgt? Bedenk dan dat je WW-uitkering wordt gebaseerd op de uren dat je werkt.

Hulp nodig bij het berekenen?

Wil je hulp om uit te rekenen wat dit voor jou betekent? Bekijk dan de mogelijkheden voor ons pensioenplanningtraject.


Wil je met deeltijdpensioen gaan?

Ga eerst na of deeltijdpensioen mogelijk is bij jouw pensioenfonds. Overleg ook met je werkgever, want deze moet toestemming geven. Staan alle lichten op groen, dan wordt je arbeidscontract aangepast en kun je het deeltijdpensioen aanvragen bij jouw pensioenfonds.