Blog

Doorstarten na Pensioen: ‘Ik ben de koning van de weg’


Als majoor bij de landmacht gaf Peter Krist tientallen jaren leiding aan diverse eenheden, zoals dat bij Defensie heet. Nu rijdt hij op de vrachtwagen en voert hij orders uit. Dat bevalt hem prima.

Wie Peter Krist ontmoet, krijgt te maken met een joviale, heldere man. Hij heeft een stevige stem en twinkelende oogjes. Eigenschappen die passen bij zijn loopbaan bij de landmacht. Na de hts Werktuigbouwkunde en een korte managementcarrière viel op een goede dag een brief van het Ministerie van Defensie op de mat: of hij als kapitein bij de technische dienst wilde komen werken. “Het was een mooi aanbod. Ik kon gaan doen wat ik leuk vond en ook nog in een aardige rang starten. Eén van mijn afwegingen was dat ik dan vroeg met werken zou kunnen ophouden. Ik had dat bij mijn vader gezien. Die was op zijn zestigste klaar en ging elk jaar maandenlang met zijn boot op stap.”

Zo voorbij
Peter was na zijn militaire- dienstplicht jarenlang vrijwillig soldaat geweest bij de Nationale Reserve. Als reserveofficier kwam hij wekelijks met zijn eigen peloton bijeen om een oefening te doen. Zo was Defensie hem op het spoor gekomen. Hij hield van sporten en nam graag de leiding. De baan kwam daarom als geroepen. In de drieëntwintig jaar die volgden, vervulde hij eerst een paar kapiteinsrangen en werd hij later majoor. “Plotseling was ik 55, de jaren zijn voorbij gevlogen.”

Lees verder over de ommezwaai van Peter in het boek Het Tweede Bedrijf, ander werk na je pensioen !

Wat ga je doen na je pensionering?
Misschien wil je blijven werken, maar dan wel in een ander soort baan. Dan ben je niet de enige! Steeds meer mensen keren na hun pensioen terug op de arbeidsmarkt. Veel van hen maken daarbij een ommezwaai: zij gaan heel ander werk doen dan ze daarvóór deden. Ze volgen hun droom of zetten andere talenten in.

In het boek ‘Het Tweede Bedrijf’ maak je kennis met tien ommezwaaiers
Ze zijn nu sportinstructeur of chauffeur, bloemenbezorger of ondernemer. Je leest over de redenen waarom ze weer zijn gaan werken, hoe ze op het spoor van hun nieuwe ‘baan’ kwamen en wat het werk hen brengt. Het Tweede Bedrijf geeft een inspirerend beeld van een nieuwe generatie gepensioneerden.

Het boek is hier gratis te downloaden.

Bron: Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), Het tweede bedrijf, ander werk na je pensioen, februari 2014. 

Gedeeld met toestemming van het NIDI.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.