Pensioen tips die je helpen

De laatste werkdag: het is een gekke gewaarwording. Van de ene op andere dag ben je gepensioneerd, en heb je afscheid genomen van je collega’s en de werkvloer. Je hebt zeeën van tijd over voor jezelf en hoeft (bijna) nergens rekening mee te houden. Je kunt doen wat je wil! Maar wat te doen na je pensioen? Hier vind je een aantal pensioen tips.

Pensioen tips: Welke levensstijl past bij jou?

Als je met pensioen gaat, kom je vanuit jouw eigen werksituatie en heb je jouw eigen privésituatie. Dat is voor iedereen anders. Vraag je daarom af welke levensstijl – op dit moment – bij jou past. Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wil, kun je daar de juiste pensioen tips bij toepassen.

  1. Het avontuur – Je hebt nu alle tijd voor de dingen die je altijd nog wilde doen en je maakt dus ook volop gebruik van deze tijd. Je plant allerlei uitstapjes en vakanties en gaat aan de slag met projecten. Heb je een keer geen zin om veel te doen, dan blijf je lekker de hele dag in je t-shirt en joggingbroek rondom het huis. De zeeën van tijd geven je veel vrijheid en dit is precies wat je van je pensioen verwacht had.
  2. Rust en ontspanning – Heb je een drukke en hectische carrière achter de rug? Dan ben je vaak meer op zoek naar ontspanning. Even wat tijd voor jezelf en de mensen om je heen, omdat dit tijdens het werken vaak niet mogelijk was. Ook wil je lekker genieten van het ‘niets moeten’. Wanneer je tot rust bent gekomen, word je weer actiever.
  3. Lekker druk – Heb jij een drive waar geen stop op zit? Als het altijd druk zijn in je bloed zit, komt dit ook na je pensioen niet tot stilstand. Er is altijd wel een klus, bestuurstaak, of workshop die op je wacht. Het is comfortabel voor jou, al kan je agenda snel vollopen.

Pensioen tip: laat je adviseren

Een pensioenplanningstraject stoomt je klaar voor de periode tot en met je pensioen. Start deze fase van je leven met een goede voorbereiding!

Bekijk het traject

Pensioen tips ter voorbereiding op je vrije tijd

Op het moment dat je met pensioen gaat, heb je ineens tussen de 1.500 en 3.000 uur extra vrije tijd per jaar beschikbaar. Wat ga je daarmee doen? Wacht niet tot het zover is, maar bereid je op tijd voor met deze pensioen tips. Dan ga je op een prettige manier je pensioen in.

Zoek een hobby

Zet op een rij welke hobby’s je al hebt en hoeveel uur je daaraan wilt besteden. Als het nodig is, bedenk je nieuwe hobby’s erbij. Er is genoeg tijd en ruimte om nieuwe dingen uit te proberen. Heb je vaak gedacht ‘Ik zou ooit nog wel eens…’? Dan is dit het moment om ervoor te gaan.

Stel jezelf kleine doelen

Komt de zee van tijd op je af? Maak het dan kleiner. Het is makkelijker om kleine stapjes te nemen. Stel jezelf kleine doelen. Wat wil je nog bereiken en wat wil je nog doen? Hier maak je dan vervolgens een stappenplan bij. Wil je bijvoorbeeld het huis opknappen? Begin dan eens met het behangen van een kamer. Wil je piano leren spelen? Begin met het zoeken naar een goede docent.

Blijf in beweging

Helaas leidt het pensioen soms tot een sterke gewichtstoename. Je hoeft immers de deur niet meer uit om naar je werk te gaan, maar ook de beweging op de werkvloer mis je. Dit geldt zeker als je op de fiets of lopend naar het werk ging of een actief beroep had. Kijk rond naar een sport die je leuk vindt en die past bij jouw lichaam. Heb je fysiek moeite met bewegen? Er zijn sportscholen die programma’s speciaal voor senioren aanbieden, op ieder niveau. Je doet zo ook nieuwe contacten op. Hou je van de buitenlucht? Ga dan regelmatig een stuk lopen of fietsen. Ook dan kom je gemakkelijk aan voldoende beweging.

Investeer in sociale contacten

Heb je genoeg mensen om je heen om af en toe eens wat mee af te spreken? Met pensioen gaan kan ervoor zorgen dat je veel minder mensen ziet, zeker wanneer je veel optrok met collega’s tijdens en vlak na werktijd. Investeer tijd in het onderhouden van sociale contacten. Begin daar voor je pensioen al mee! Bouw ook aan een kring van nieuwe kennissen en vrienden. Dit zal je helpen om een leuke pensioentijd te hebben. Ga bijvoorbeeld, zoals hiervoor genoemd, sporten of zoek een leuke hobby. Dan sla je twee vliegen in een klap!

Blijf plannen maken

Vooruit plannen blijft belangrijk wanneer je met pensioen gaat. Het is voor ieder mens goed om toe te kunnen leven naar nieuwe momenten. Denk dus na over dingen die je in de toekomst nog wilt bereiken, maar die op dit moment nog niet direct relevant zijn. Spreek dit uit en schrijf het vooral ook direct in je agenda. Zo blijf je bezig met je toekomst!

Pensioen tips: altijd blijven lachen

Heb je positiviteit en humor om je heen? En ben je zelf positief ingesteld? Lachen maakt ieder mens beter en vrolijker. Zorg er dus voor dat je genoeg positieve mensen om je heen hebt en voldoende dingen waar je om kunt lachen. Ook je eigen humeur en mindset zijn natuurlijk van belang. Zoek eventueel naar een lifestyle coach waarmee het klikt. Blijf dus altijd werken aan een positieve instelling, dat werkt mee aan je geluksgevoel.