Prettig werken

Wat je leeftijd ook is, iedereen wil prettig kunnen werken. Als je richting je pensioen gaat, veranderen vaak je ambities, je persoonlijke situatie en soms ook je gezondheid. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om, tot en met pensioen, prettig te blijven werken. 

Waar loop je tegenaan tijdens je laatste werkzame jaren?

De laatste jaren voor het pensioen zijn voor sommige mensen zwaarder dan andere jaren. Fysieke werkzaamheden worden zwaarder en in sommige gevallen moeten werkzaamheden zelfs worden opgegeven.

Anderen verliezen plezier in het werk, door het vertrek van collega’s of vernieuwing van het bedrijf. Het werk en de omgeving veranderen met de tijd. Dit is logisch en ook goed, maar voor een oudere generatie is dit soms moeilijk. Ook kan het ertoe leiden dat het werkplezier verdwijnt of vermindert. 

Daarnaast is er ver in de carrière vaak een gebrek aan uitdaging. Het werk wordt eentonig of het personeelslid heeft het gevoel boventallig te zijn. Het werk wordt saai gevonden en de motivatie zakt.

Deze verschillende punten leiden ertoe dat het werkplezier daalt. Ook worden in sommige gevallen de resultaten zichtbaar minder. Dit wil natuurlijk niemand en gebeurt niet met opzet, maar deze factoren hebben hier zeker invloed op. Het gebrek aan uitdaging, vernieuwing of het serieus genomen worden door collega’s staan nou eenmaal in verband met de resultaten.

Ook na je pensioen is het belangrijk om activiteiten te plannen en doelen te stellen. Ook hierover geven wij tips hoe je dit doet!

Hoe hou je het werken leuk tot aan je pensioen?

Ben jij op het werk de dagen tot aan je pensioen aan het aftellen? Er zijn diverse dingen die je zelf kunt aanpakken om de laatste jaren op de werkvloer weer leuker te maken. Dit zijn onze tips:

Spreek je uit

Ga het gesprek aan met je leidinggevende! Door aan te geven waar je tegenaan loopt en wat je mist op de werkvloer, worden de onderwerpen aan het licht gebracht. Bedenk wat er veranderd kan worden en hoe je hier zelf ook aan kan bijdragen. Leg je ideeën voor en kom samen tot een oplossing!

Uitbreiden van taken

Vind je het werk eentonig geworden? Doe dan eens onderzoek naar de andere afdelingen of werkzaamheden op jouw afdeling of binnen het bedrijf. Je weet meer dan je denkt, dus kijk eens naar de werkzaamheden die je op zou kunnen pakken! Ga ook hierover in gesprek met je leidinggevende en bekijk samen wat er mogelijk is.

Educatie van jongere generatie

Bijna ieder bedrijf heeft wel een aantal mensen van een jongere generatie in dienst. Wat zij leren op dit moment, sluit wellicht niet goed aan op de kwaliteiten en kennis die jij bezit. De leergierige jonge generatie is geïnteresseerd in hoe de generatie voor hen het vak hebben geleerd en hoe zij deze kwaliteiten ook kunnen leren. Bepaalde informatie van vroeger wordt simpelweg niet meer geleerd op de opleidingen van nu. Ga dus na wat de mogelijkheden zijn op het gebied van coaching van je jongere collega’s!

Afschakelen in verantwoordelijkheden of uren

Is jouw werk fysiek of mentaal te belastend? Dan is het wellicht verstandig om een andere functie of rol te vervullen. Of bepaalde taken niet meer te doen. Je kan ook minder gaan werken door te kijken of je gebruik kan maken van een ouderenregeling, extra verlofdagen te kopen of je pensioen deels in te laten gaan.

Pensioencursus

Succesvol tot en met Pensioen biedt een pensioenplanningstraject aan dat je helpt om meer inzicht te krijgen op verschillende vlakken. Financieel en mentaal. Zo bekijken we met jou wat financieel haalbaar is, wat het (werkende)leven leuk maakt en wat je motiveert. Hoe je dit kunt stimuleren, nu en na je pensioen. Deze pensioencursus geeft veel nieuwe inzichten en mogelijkheden, welke je helpen in de laatste werkzame jaren, en daarna!