Blog

“Is het werk nog leuk genoeg om in te blijven investeren óf zal ik een ander stuk van mezelf de ruimte geven?”


Uit de pen van Adrie…

Het zal veel mensen niet onbekend zijn; plannen sudderen een tijdje voor de tijd, de gedachten en de ideeën rijp zijn om ze om te zetten in daden.

Na jaren van dromen en voorbereiding ben ik gestopt met mijn professionele loopbaan toen ik 62 jaar, gezond, actief, alleenstaand en nog dromen te verwezenlijken had. Ook al veranderde er veel met betrekking tot de pensioenregeling, het idee bleef bij me. Alles moest op papier, de uitgaven op een rijtje; de bank, het pensioen, de hypotheek, mijn wensen, alles kwam langs en werd berekend maar ook, wat wilde ik dan precies en waarom.

Een belangrijke vraag in die tijd, die steeds vaker in me op kwam was; vind ik mijn werk nog leuk genoeg om te blijven investeren terwijl ik ook een ander stuk van mezelf de ruimte wil geven. Wat heel erg mee speelde is het feit dat ik als boerendochter van het buitenleven hou en in het verleden als verpleegkundige in de tropen heb gewerkt, nog meer buitenleven dus. Met het altijd werken binnen 4 muren, alle hectiek en werkdruk, de vele en steeds snellere veranderingen in techniek en apparatuur, concludeerde ik; ik vind het niet erg om dat andere stukje de ruimte te gaan geven.

Toen steeds duidelijker werd dat ik daadwerkelijk zou kunnen stoppen kwam ook de vraag hoe ik het op een goede manier zou kunnen aanpakken. Ik had wel ideeën en wensen over deze aankomende periode maar brainstormen met een onafhankelijk iemand kan een grote hulp zijn. Vanuit de werkgever en het pensioenfonds werd er niets passends gefaciliteerd wat mij als ruggensteuntje kon dienen, dus ging ik zelf op zoek.

Helemaal van deze tijd kwam ik op de site van “Succesvol met Pensioen” met vrijblijvend, ter kennismaking ”De Zes Fasen van je Pensioen” die je voor jezelf kunt beantwoorden. Een geweldig “handvat” om alles wat mee kan spelen op een rijtje te krijgen. Ik heb deze vragen uitgebreid bestudeerd en uit geschreven waarbij mijn toekomst mij steeds duidelijker voor ogen kwam. Een lijdraad met meerwaarde! Nieuwsgierig geworden heb ik me daarna, in overleg met Emiel inschreven voor één van de Succesvol met Pensioen programma’s. Passend in deze tijd, flexibel en inpasbaar, zowel in tijd als in budget (programma keuze) met daarna een evaluatie gesprek en een vervolg programma op de PC.

Na een mooi afscheid geniet ik, vanaf de eerste dag, nu al zo’n zo’n 6 maanden van een prachtige zomer en ik ben m’n dromen aan ’t verwezenlijken! Naast het onderhouden van hobby’s en contacten, het bezig zijn met alle klussen die gedaan willen worden, werk ik veel buiten, o.a. mantelzorg in tuinen bij mensen die niet alles (meer) zelf kunnen en sta ik ingeschreven voor een eigen volkstuin. Ook Afrika blijft me roepen dus vertrek ik binnenkort naar Zuid Afrika om als vrijwilliger in een natuurpark te gaan werken, aansluitend wil ik daar ook wat ervaring opdoen op een biologische boer/tuinderij; vakantie, werk en avontuur ineen!

Natuurlijk is er ook iets wat ik achter heb gelaten, het samen zijn met die grote groep collega’s die ik zoveel jaren heb gekend, de dagelijkse uitwisseling van allerlei nieuws en weetjes, de saamhorigheid etc., maar de rust en vrijheid die ik er voor terug heb gekregen is groter.

 

Een gedachte over ““Is het werk nog leuk genoeg om in te blijven investeren óf zal ik een ander stuk van mezelf de ruimte geven?”

  1. wat ik vooral tegenkom zijn de problemen die ik tijdens mijn werkleven aan de kant kon schuiven, maar die nu in volle hevigheid op me afkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.