Vertrekregeling

Eerder stoppen met werken kan van 2021-2025 met de zogenaamde vrijwillige vertrekregeling pensioen. Ook wel, Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). In 2019 is er namelijk door het kabinet en de sociale partners een pensioenakkoord gesloten. Hierin staan afspraken om eerder te kunnen stoppen met werken. Kort door de bocht betekent het dat jouw werkgever geen RVU boete van 52% (boete vervroegd pensioen) meer hoeft te betalen. Hierdoor wordt het voor je werkgever financieel aantrekkelijker om jou een jaarlijkse vergoeding te geven om eerder te stoppen met werken.

Eerder stoppen met werken?

Bekijk of dit voor jou haalbaar is met ons pensioenplanningstraject! In de meeste gevallen betaalt de werkgever (een groot deel).

Bekijk het traject

Voorwaarden vrijwillige vertrekregeling pensioen

De vrijwillige vertrekregeling moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De vertrekregeling start maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd
  • De maximale jaarlijkse bijdrage bedraagt ongeveer € 24.000 (2023)
  • De vergoeding mag per jaar worden toegekend, maar ook ineens

Is de periode langer dan drie jaar of meer dan drie keer de maximale vergoeding, dan wordt het meerdere alsnog belast met een RVU boete.


Vergoeding vertrekregeling pensioen aanvullen

De vergoeding uit de vertrekregeling pensioen kun je zien als een tijdelijke AOW-uitkering. Grote kans dat je de vergoeding uit de vertrekregeling moet aanvullen om het financieel haalbaar te laten zijn. Zo kun je jouw pensioen eerder laten ingaan. Je kan natuurlijk ook andere potjes aanspreken als je die hebt. In ons pensioenplanningstraject kijken wij samen of deze regeling voor jou interessant is. Het traject wordt vaak betaald door de werkgever vanuit je opleidingsbudget. Deze kun je zelf berekenen of navragen bij je werkgever.