Blog

Wat bepaalt of ik doorwerk, met pensioen ga of anderszins?


Doorwerken, met pensioen of anderszins
Ben jij een werknemer die binnenkort of over een aantal jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Wat bepaalt dan of je graag doorwerkt, met pensioen gaat of anderszins? En wat doe je als je niet op één lijn zit met jouw werkgever? Welke opties heb je dan als werknemer? Bovendien, weet je eigenlijk wel goed wat ze willen, wat ze kunnen en wat er binnen jouw organisatie mogelijk is? Uiteraard zijn er naast werk nog andere belangrijke zaken die van invloed zijn op de timing en mate van pensionering, zoals:

  • Hoe staat het met je lichamelijke en geestelijke gezondheid?
  • Heb je voldoende financiële middelen?
  • Heb je naast je werk activiteiten en interesses ontwikkeld?
  • Zijn er mensen afhankelijk van jou?
  • Wil je vrijheid en geen verplichtingen meer?

Productieve en plezierige jaren
Als je scherpt hebt wat je persoonlijke en financiële opties zijn, dan kun je makkelijker en beter je plan opmaken voor je latere werkende jaren en je pensioen. Wellicht ziet jouw wereld er veel rooskleuriger uit dan je dacht. Of valt het misschien toch wat tegen. In ieder geval heb je zekerheid over jouw huidige situatie, je opties voor de toekomst en kun je aan slag om er een succes of het beste van te maken. Regie over je eigen bestemmingen, en routes er naar toe. Zodat je latere werkende jaren en je jaren met pensioen productieve en plezierige jaren zijn.

Timing en mate van pensionering nog meer een individuele keuze
Tot voor kort hadden we te maken met een voorspelbare route naar een vaste of verplichte VUT en (pré)pensioenleeftijd. Binnen deze bandbreedte konden we stoppen met werken. Met het afschaffen van vroegpensioenregelingen, het verhogen van de AOW-leeftijd en het langer ‘jong’ blijven is de timing en de mate van pensionering nog meer een persoonlijke en financiële keuze geworden. Dit vraagt van ons als werknemer een actievere houding en persoonlijke initiatieven. Voor onze werkgever, onze partner en bovenal voor onszelf.

Inzicht in opties
Creëer inzicht in jouw financiële en persoonlijke opties voor je latere werkende jaren en (deeltijd)pensioen gaan. Krijg scherp wanneer en wat je wilt doen met je pensioen, welke ’dingen’ je zou willen handhaven of veranderen in je werk tot aan je pensioen, en welke financiële mogelijkheden hierbij horen. Met dit inzicht ben je in staat om keuzes te maken en met je leidinggevende in gesprek te gaan over onderwerpen zoals, functie en werkzaamheden, arbeidsvoorwaarden, ‘vertrekregelingen’, (deeltijd)pensioen of doorwerken na AOW datum.

Spreek je loopbaan ontwikkel budget aan!
Neem de regie in eigen hand! Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor een loopbaan ontwikkel budget. Raadpleeg hiervoor de CAO, je arbeidsvoorwaarden of vraag het na bij je werkgever. Met dit budget kun je een programma volgen om inzicht te krijgen in je opties, zodat je kunt bepalen of je doorwerkt, met (deeltijd) pensioen gaat of anderszins. Succesvol met Pensioen kan jou hierbij uitstekend van dienst zijn. Je bent van harte welkom! Stuur een email naar contact@succesvolmetpensioen.nl of bel naar 06 41 39 33 23 en informeer naar de mogelijkheden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.